Fotowedstrijd Romeinen voor het basisonderwijs

02-09-2013

Vanaf 1 oktober kunnen basisscholen (groep 5 t/m 8) meedoen met de fotowedstrijd “Kruip in de huid van een Romein”, met meester Jaap uit de boeken van Jacques Vriens. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff en laat leerlingen aan de hand van Romeinse voorwerpen, plekken of gebouwen ontdekken wat er nog Romeins is aan hun eigen omgeving. Prijs voor de winnende klas is een exclusief bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. De wedstrijd loopt tot en met 31 januari 2014. Meer informatie staat op www.fotowedstrijdromeinen.nl.

Voor de foto-opdracht gaan de leerlingen in hun eigen dorp of stad op pad om foto’s te maken van Romeinse voorwerpen, plekken of gebouwen. De opdracht is onderdeel van een gratis lespakket over de Romeinen. Die bestaat uit een lesbrief voor leerkrachten over het tijdperk van de Romeinen, een digibordles met meester Jaap (60 minuten) en het online kindercollege ‘Ben jij net zo sterk en stoer als een Romein?’ (15 minuten). Een deskundige jury met onder anderen Jacques Vriens kiest de mooiste, leukste, beste of grappigste foto-inzending.

De foto-opdracht, de lesbrief en de digibordles zijn beschikbaar op www.fotowedstrijdromeinen.nl. Het kindercollege is gebaseerd op de succesvolle formule MuseumJeugdUniversiteit en wordt gegeven door museumconservator Ruurd Halbertsma (beschikbaar vanaf 1 oktober) . Het complete pakket sluit aan bij verschillende kerndoelen binnen de leergebieden ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’. Scholen kunnen ter voorbereiding op de wedstrijd ook de museumles 100% Romeins in het museum boeken.

Voor de fotowedstrijd werkten het museum en ThiemeMeulenhoff samen met schrijver en kinderboekenschrijver Jacques Vriens en illustrator Annet Schaap. Jacques Vriens (1946) is een van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Hij schreef inmiddels tien schoolromans en de populaire serie over meester Jaap.

Over het Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden brengt geschiedenis en oudheid tot leven door bijzondere schoolprogramma’s voor zowel in het museum als in de klas. Alle programma's zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met leerkrachten. Ze sluiten aan bij de kerndoelen en liggen dicht tegen de belevingswereld van de leerlingen.
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl/basisonderwijs

Over ThiemeMeulenhoff
ThiemeMeulenhoff is dé educatieve mediaspecialist en levert educatieve oplossingen voor het Primair Onderwijs, het Voortgezet Onderwijs, Middelbaar Beroepsonderwijs en Hoger Onderwijs. Deze oplossingen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de onderwijsmarkt en dragen bij aan verbeterde leeropbrengsten en individuele talentontwikkeling. ThiemeMeulenhoff haalt het beste uit élke leerling.
www.thiememeulenhoff.nl