OBS De Marke wint fotowedstrijd ‘Kruip in de huid van een Romein’!

14-03-2014

Met het project ‘Een dak boven je hoofd’ treedt groep zeven van OBS de Marke in de voetsporen van Romeinen. En met succes! De groep wint een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden dankzij deelname aan de fotowedstrijd ‘Kruip in de huid van een Romein’ van het museum in samenwerking met ThiemeMeulenhoff.

De Marke winnaars fotowedstrijdDe basisschool uit Apeldoorn stuurde foto’s van dakpannen, een echte Romeinse uitvinding, waarbij is te zien hoe iedere leerling een dak boven zijn hoofd heeft. “Wat valt er veel te ontdekken bij die Romeinen. Wij lazen over keizers, legerkampen, Pompeï, Rome, huizen met een atrium (grote koele hal), slaven, goden, aquaducten, riolering, het recht en meer. De Romeinen waren echte bouwers; zo ontdekten wij dat de dakpannen al door de Romeinen werden gebruikt. Foto’s uit museum Het Valkhof en bij de tentoonstelling in het Drents Museum maakten dat duidelijk. Wij hebben met de groep het project ‘Een dak boven je hoofd’ bedacht, in de voetsporen van de Romeinen. Ronan Kaal bracht een dakpan mee en dan op de foto!” Aldus de leerlingen van groep zeven van OBS De Marke.

Net als de foto’s van alle deelnemende scholen, is de winnende inzending te zien op Fotowedstrijdromeinen.nl. Ruurd Halbertsma en kinderboekenschrijver Jacques Vriens kozen uiteindelijk de winnaar: Ruurd: “De kinderen van De Marke en hun leerkrachten hebben een prachtig project opgezet. Door iets zo alledaags als een dakpan (een Romeinse uitvinding) tot uitgangspunt te nemen, hebben ze laten zien dat de invloed van de Romeinen elke dag om ons heen te zien is. En niet alleen in dakpannen! De uitvoering van de werkstukken is van hoog niveau: mooie tekeningen en een écht klassiek-Romeinse uitstraling. Complimenten.”

Jacques: “De Marke heeft er heel veel werk van gemaakt en zich goed verdiept in het verhaal van de Romeinen. De foto met de kinderen die een dakpan boven hun hoofd houden, is bijzonder origineel en toont ook het plezier dat de kinderen hebben gehad dankzij dit project.

De fotowedstrijd is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff. Basisschoolleerlingen ontdekken wat er nog Romeins is aan hun eigen omgeving. Ze zoeken naar voorwerpen, plekken of gebouwen in hun omgeving, die door de Romeinen zijn gebouwd of een Romeinse oorsprong hebben. De fotowedstrijd is onderdeel van een compleet lespakket dat aansluit bij verschillende kerndoelen binnen de leergebieden ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’.

‘Kruip in de huid van een Romein’ is onderdeel van Verderkijker. Met Verderkijker kunnen leerkrachten in het basisonderwijs hun aardrijkskunde-, geschiedenis-, natuur-, techniek- of wetenschapsles verrijken met actuele opdrachten. Verderkijker biedt leerkrachten online bronnen zoals filmpjes, websites en foto’s, met opdrachten voor groep 5 t/m 8, die aansluiten bij actuele zaken. Alle opdrachten zijn ontwikkeld in samenwerking met diverse musea en andere maatschappelijke organisaties en voldoen aan de vastgestelde kerndoelen. Hierdoor is de kwaliteit en inhoud van het lesmateriaal geborgd.

Meer informatie:
Speurtocht.nl 
Rmo.nl