Groene bomen in de winter
Veel mensen halen ’s winters een boom in huis. Dat is een oud gebruik. Daarvoor kun je niet alle bomen gebruiken. Je hebt een groen blijvende boom nodig. Hoe kan het eigenlijk dat die boom groen blijft?
Veel mensen halen ’s winters een boom in huis. Dat is een oud gebruik. Daarvoor kun je niet alle bomen gebruiken. Je hebt een groen blijvende boom nodig. Hoe kan het eigenlijk dat die boom groen blijft?
Binnenkort is het weekend van de wetenschap. Wetenschap = alle kennis die er over een onderwerp is. Bijvoorbeeld wetenschap over zwemmen is alles wat mensen weten over zwemmen. Wetenschappers willen de kennis steeds uitbreiden. En om meer te weten te komen, doen ze onderzoek. Dat kun jij ook.
Je hebt ze vast wel eens in de lucht gezien, groepen vogels in een zwerm of in een mooie V. Wat zijn dit voor vogels? Waarom vliegen ze in zulke grote groepen? En waar gaan ze eigenlijk heen?
Je eigen plekje hoog in de boom. Als speelhut of echt om in te wonen? Het kan allemaal. Hoe dat eruit ziet? Kijk maar snel verder.
Het klimaat op aarde verandert, de aarde warmt op. Eén van de gevolgen is dat het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. De Zuidpool (ook wel Antarctica) was laatst in het nieuws. Het ijs blijkt sneller te smelten dan men steeds dacht. Waar blijft al dat ijs?
Als het lente is, gaan niet alleen de koeien weer huppelend de wei in. Ook de weidevogels zijn weer in de weilanden te vinden. Weet jij welke vogels dat zijn? Je kunt ze bekijken in De Nationale Vogelweek. Ontdek nu vast hoe ze eruitzien.
Mmm, lekker, een hapje bos? Een bos..?! Inderdaad, bomen. Wist je dat heel veel mensen elke dag een stuk bos opeten? Jij misschien ook wel. Hoe dan? Je ontdekt het in deze Verderkijker.
Vogels hebben geen mond vol tanden, maar een snavel om hun voedsel op te eten. Zo’n snavel lijkt wel een stuk gereedschap. Wist jij dat je aan de vorm van de snavel kunt zien wat voor soort voedsel een vogel eet?
Heb je wel eens gehoord van de plastic-soep? Nee, geen soep om te eten. Dat zou niet gezond zijn. Het gaat om het plastic afval dat in de oceanen en zeeën op aarde drijft. Dat wordt steeds meer en meer. Waar komt dat vandaan?
De lente begint officieel 21 maart. Maar voor sommige mensen begint het voorjaar als het eerste kievitsei wordt gevonden. Dat is een oude traditie. Misschien wel een Friese traditie, maar andere provincies doen ook mee. In 2016 is het eerste kievitsei in Brabant gevonden. En in 2017?