Vogels herkennen
Om te weten hoeveel en welke vogels in ons woongebied leven, organiseert Vogelbescherming Nederland in januari een tuinvogeltelling. Kun jij goed tellen? Dan kun je vast meedoen. Alleen… hoe herken je al die vogels?
Om te weten hoeveel en welke vogels in ons woongebied leven, organiseert Vogelbescherming Nederland in januari een tuinvogeltelling. Kun jij goed tellen? Dan kun je vast meedoen. Alleen… hoe herken je al die vogels?
‘Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon!’ Heb je dat kerstliedje al gehoord?Bekijk de kerstboom eens goed. Is het wel een dennenboom? Nee!! Wat dan wel?
Als je nu een nestkast ophangt, kunnen vogels eraan wennen. In de winter gebruiken ze een nestkast vaak als slaapplek. In de lente weten ze dan al waar ze terecht kunnen om te broeden. Maar wat is nou een goede plek om een nestkast op te hangen? En hoe kom je aan een nestkast?
Binnenkort is het weekend van de wetenschap. Wetenschap = alle kennis die er over een onderwerp is. Bijvoorbeeld wetenschap over zwemmen is alles wat mensen weten over zwemmen. Wetenschappers willen de kennis steeds uitbreiden. En om meer te weten te komen, doen ze onderzoek. Waarnaar? Dat ontdek je in deze Verderkijker.
Waarom maken de vogels een letter V in de lucht? Willen ze een woord schrijven? Vast niet! Maar waarom dan wel? Welke vogels doen dat? En waar gaan ze heen?
Je eigen kamer verstopt tussen de takken? Dat kan in een boomhut. Kijk maar snel hoe dat eruitziet. En bestudeer je eigen boom.
Een wolf? Die bestaat in sprookjes. Maar toch niet in het echt? Nou ja, misschien in de dierentuin. Of.. toch niet? Sinds kort komen er wolven voor in Nederland. Weet jij waar?
Als het lente is, gaan de koeien weer huppelend de wei in. Maar niet alleen koeien zijn in de wei te vinden. Er zijn ook weidevogels. Weet jij welke vogels dat zijn? Je kunt ze bekijken in De Nationale Vogelweek. Maak nu vast kennis met ze.
Mmm, wat zal ik eens eten: een tosti, een kroket, een hamburger of een heel bos? Een bos..?! Inderdaad, bomen. Wist je dat heel veel mensen een stuk bos opeten? Hoe dan? Je ontdekt het in deze Verderkijker.
Met je handen houd je je bestek vast. Met een mes snij je het eten. Om het eten in je mond te krijgen, gebruik je een vork of lepel. Daarna maal je het eten fijn met je tanden en kiezen. Hoe doet een vogel dat?