… maar waar gaan ze naartoe?
Het is bijna kerst. Nog gauw even een paar bomen verkopen. Dus ook nog gauw even een bord maken …
Het is bijna kerst. Nog gauw even een paar bomen verkopen. Dus ook nog gauw even een bord maken …
Regen, wind en storm. Allemaal woorden die bij de herfst horen. Er zijn veel spreekwoorden te vinden die over het weer gaan.
De Inuit (eskimo’s) hebben veel verschillende woorden voor sneeuw. Nutugak is poedersneeuw. En milik is heel zachte sneeuw. Maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Als het sneeuwt en vriest, bedenken wij de prachtigste uitdrukkingen.
Paulien Cornelisse krijgt het voor elkaar een enorm lange, maar toch begrijpelijke zin uit te spreken. Hoe doet ze dat? En kun jij het ook?
Je ziet het woord best vaak: formeel. ‘Hij heeft zich formeel geplaatst voor de Olympische Spelen. Maar hij had geen formeel kostuum aan.’ Maar wat betekent 'formeel'?
Een dakloze in de Verenigde Staten vond een tas met veel geld en leverde die in bij de politie.
Pas op! De politie is hier aan het werk. Let op je snelheidsmeter! De makers van het bord moeten ook nog even iets controleren ...
De dubbele ontkenning komt regelmatig voor in spreektaal. Zelfs ministers maken wel eens een foutje!
Hoe weet je of de tweedehands auto die je op het oog hebt, ook een goede auto is? Lastig! Maar als je hem koopt van een schattig oud dametje – dan zit dat wel goed, toch? Bekijk het reclamefilmpje en beantwoord de vragen.
De zomer is in Nederland bijna nooit mooi genoeg. En als het eens mooi weer is, vinden veel mensen het meteen veel te warm. Altijd wat te klagen! Hebben we daarom zoveel spreekwoorden over het weer?