Wassen van het haar

<<

Techniek:

  wassen

Toepassing:

  het haar wassen van de klant, voorafgaande aan verdere behandelingen

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Wassen van het haar

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

kappersstoel

wasbak aangesloten op afvoer

twee handdoeken

eventueel een kapmantel

milde shampoo

eventueel conditioner

1 Laat de klant op de stoel bij de wasbak plaatsnemen.
2 Leg een handdoek over de schouders van de klant en zet deze aan de voorkant vast met een klem. Zorg ervoor dat de handdoek goed aansluit om de hals. Leg eventueel eerst een kapmantel om de schouders van de klant en sluit deze goed aan.
3 Zet de wasbak op de juiste hoogte. Zorg ervoor dat de hals aansluit tegen de rand van de bak.
4 Neem het langere haar vast, hang dit in de wasbak en laat de klant het hoofd achterover doen. Zorg dat al het haar zich binnen de wasbak bevindt.
5 Regel de watertemperatuur van de handsproeier. Test de temperatuur op de rug van je hand: een gemiddelde temperatuur van ongeveer 37°C is goed.6 Maak het haar zorgvuldig nat en vraag ondertussen of de temperatuur naar wens is. Voorkom dat er water in het gezicht loopt door je hand bij de haargrens te houden.
7 Doe wat shampoo in de palm van je hand. Zo verwarm je de shampoo voor, dit is aangenamer voor de hoofdhuid.
8 Verdeel de shampoo gelijkmatig over het hoofd van de klant.
9 Plaats je vingertoppen middenvoor op het hoofd en maak heen-en-weergaande bewegingen met je vingers. De vingers schuiven hierbij in elkaar. Masseer zachtjes zodat de huid niet geïrriteerd raakt.
10 Plaats je vingertoppen daarna aan beide zijden van het hoofd en maak op-en-neergaande bewegingen met je handen. Werk langzaam achterwaarts.
11 Plaats daarna je rechterhand middenvoor op het hoofd om dit op zijn plaats te houden, plaats je linkerhand linksonder de kruin met de vingers naar beneden.
12 Maak met deze linkerhand een op-en-neergaande beweging.
13 Herhaal deze handeling voor de rechterkant van het achterhoofd: zet daarvoor je linkerhand op het hoofd en gebruik je rechterhand voor het midden en de rechterkant van het achterhoofd.
14 Zet dan je vingertoppen van beide handen op de kruin en maak draaiende bewegingen. Je hand heeft hierbij de vorm van een klauw.
15 Spoel dan de shampoo uit het haar, til het haar telkens op. Houd een hand tegen de haarinplant als je de bovenkant uitspoelt, zodat er geen water in het gezicht loopt.
16 Controleer of alle shampoo is uitgespoeld door het tussen duim en wijsvinger te bewegen. Het haar knispert als het goed is uitgespoeld.
17 Breng eventueel wat conditioner op het haar aan en laat dit even inwerken. Met conditioner is het haar beter uit te kammen.
18 Spoel het haar goed uit. Spoel aan het eind het haar met koud water. Uitleg hierbij: Het haar sluit beter, waardoor het minder pluizig wordt.
19 Knijp na het spoelen het overtollige water uit het haar en droog het met een aparte handdoek. Begin hiermee bij de haargrens en werk richting haarpunten, haal de handdoek die op de schouders van de klant ligt, niet weg.
20 Begeleid de klant naar de kapperstoel voor verdere behandeling. Kam het haar eventueel alvast uit.