Wassen op bed

<<

Techniek:

bed verschonen

Toepassing:

de verschoning van het beddengoed van een zieke die uit bed mag

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Wassen op bed

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

twee waskommen

twee washandjes

handwarm water

zeep of zeepvervanger in crèmevorm

drie handdoeken

1 Sluit ramen en deuren, en zet het benodigde materiaal klaar. Je voorkomt hiermee onnodig oponthoud en afkoeling van de zorgvrager.
2 Vertel de zorgvrager wat je gaat doen en vraag hoe warm het water moet zijn. Je houdt rekening met de wensen van de zorgvrager.
3 Zet, als dit mogelijk is, het bed in een stand waarin je gemakkelijk kunt werken.
4 Was je handen.
5 Sla het beddengoed terug en help de zorgvrager bij het uittrekken van de bovenkleding.
6 Leg een handdoek onder het hoofd en de schouders en leg een handdoek op de borst. Je beschermt op deze manier het beddengoed van de zorgvrager tegen het nat worden.
7 Pak een washandje en was het gezicht rond de ogen met water, eventueel ook de rest van het gezicht, doe de oren en de hals met water en zeep. Zeep veroorzaakt irritatie van de ogen, informeer bij de zorgvrager of het gehele gezicht met water gewassen moet worden.
8 Spoel het washandje uit en haal de zeepresten weg.
9 Droog het gezicht en de hals goed af.
10 Verplaats de handdoek naar de rug en de armen van de zorgvrager.
11 Was nu de armen en de borst, spoel de zeepresten weg en droog het bovenlichaam af. Was met lange stevige bewegingen in de richting van het hart. Dit bevordert de bloedsomloop. Droog vooral de huidplooien goed af om smetten te voorkomen. Vraag of de zorgvrager deodorant of bodylotion wil gebruiken en help hem daarbij voordat hij zijn kleding weer aanheeft.
12 Laat de zorgvrager nu rechtop zitten of op zijn zij liggen.
13 Was nu de rug, spoel zeepresten weg en droog de rug af.
14 Help de zorgvrager met het aantrekken van de bovenkleding. Zo blijft de zorgvrager warm.
15 Help nu bij het uittrekken van de onderkleding.
16 Leg de handdoek onder de benen en was de zijkant van de heupen, dan de benen en de voeten.
17 Neem nu een ander washandje, waskom en handdoek. Voor de hygiëne.
18 Was de geslachtsdelen van de vrouw met water, van boven naar beneden. Zeep bij de geslachtsdelen van de vrouw kan irritatie veroorzaken. Door de geslachtsdelen van de vrouw van boven naar beneden te wassen, voorkom je dat bacteriën uit de darmen de urinewegen bereiken: deze bacteriën kunnen namelijk een urineweginfectie veroorzaken.
- Was de geslachtsdelen van de man met een beetje zeep, schuif de voorhuid hierbij terug. Onder de voorhuid van de penis bevindt zich huidsmeer (smegma): dit kan gaan irriteren en onaangenaam gaan ruiken als het niet weggewassen wordt.
19 Dep de geslachtsdelen droog en help de zorgvrager op zijn zij te gaan liggen. Probeer zoveel mogelijk huid-huidcontact te voor komen. Gebruik de handdoek als je een huidplooi opzij moet houden. Schuif de voorhuid van de man weer over de eikel terug
20 Draai het washandje om en was nu de billen en de bilnaad in de richting van de rug. Als je het washandje van je hand afdoet, draai het dan binnenstebuiten. Zo raak je geen eventuele resten van ontlasting aan.
21 Spoel en droog het onderlichaam goed af. Gebruik voor de geslachtsdelen en de billen een aparte handdoek. Droog ook hier de huidplooien zorgvuldig af om smetten te voorkomen.
22 Help de zorgvrager zijn kleding weer aan te trekken.
23 Ruim alles op en breng de kamer weer op orde. De ruimte is dan weer opgeruimd en aangenaam voor de zorgvrager.
24 Was je handen met zeep.