Was sorteren

<<

Techniek:

  het sorteren van de vuile was

Toepassing:

  het sorteren van de vuile was bij de zorgvrager thuis

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Was sorteren

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

vuil wasgoed

twee wasmanden

1 Leg de witte was die heet gewassen (60 graden of meer) moet worden bij elkaar. Controleer eventueel het label van het wasgoed.
2 Leg de gekleurde was die niet zo heet gewassen wordt (40 graden of minder) bij elkaar. Controleer eventueel het label van het wasgoed.
3 Leg de fijne was die op de hand gewassen wordt apart in een wasmand. Zo krijgt elke was de behandeling waarop hij het beste schoon wordt zonder dat dit beschadiging of verkleuring oplevert.
4 Maak zakken leeg, ritsen dicht. Voorkom dat er losse spullen gaan zweven in de machine. Deze kunnen het filter verstoppen of de machine beschadigen.
5 Keer broeken en shirts met een print binnenstebuiten. Broeken hebben zo minder kans op vale wasstrepen en printen blijven langer mooi.
6 Haal in elkaar gefrommelde sokken uit elkaar. Sokken die in elkaar gefrommeld zijn, worden niet goed schoon.
7 Behandel vuile plekken met een speciaal middel. Hiervoor zijn speciale middeltjes te koop. Soms is een beetje afwasmiddel voldoende.
8 Vul de trommel van de wasmachine luchtig met de was die je wilt gaan doen. Vul de trommel maximaal voor ¾ deel. Zo kan het water gemakkelijk bij alle delen van de was.
9 Doe het vuile wasgoed dat je niet wast terug in de wasmand.