Vaatwasmachine

<<

Techniek:

  vaatwassen met een professionele vaatwasmachine

Toepassing:

  na een koud buffet

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Vaatwasmachine

 

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

stationaire vaatwasmachine

vaatwasmiddel

diverse korven

1 Controleer of de standpijp en de filter in de tank goed op hun plaats zitten. De standpijp is de pijp die op de afvoer zit.
2 Schakel de vaatwasmachine in: zet de aan/uit-knop op I. De lamp gaat aan, de machine vult zich tot het ingestelde niveau.
3 Wacht tot de signaallamp gaat branden, die aangeeft dat de machine gereed is voor gebruik. De juiste temperatuur is nu bereikt.
4 Controleer of het indicatielampje voor het vaatwasmiddel niet brandt. Als het lampje brandt, moet er vaatwasmiddel worden toegevoegd. Gebruik een middel dat geschikt is voor industriĆ«le vaatwasmachines. Kijk voor de juiste dosering op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
5 Verwijder voedselrestanten van servies en bestek en spoel sterk vervuilde materialen af. Hierdoor blijft het water langer schoon.
6 Plaats borden en schotels in de daarvoor bestemde korven, zet ze rechtop tussen de pennen.  
7 Plaats kopjes en glazen met de open kant naar beneden in een de korf met grove mazen. Probeer zoveel mogelijk spullen van dezelfde soort bij elkaar te zetten.
8 Leg bestek in de korf met fijne mazen. Bestek dat verticaal gewassen wordt, droogt beter op. Kleine hoeveelheden bestek kunnen in het lepelmandje worden meegewassen. Let op dat lepels niet over elkaar liggen.
9 Schuif de korf in de machine en sluit de deur.  
10 Stel het keuzeprogramma in en druk enkele seconden op de startknop. Bij sommige vaatwassers moet je de hendel naar beneden duwen. Zodra de waterpomp werkt, mag je de startknop loslaten. De machine werkt het programma af. In de uitlekpauze tussen wassen en spoelen wordt automatisch naglansmiddel toegevoegd.
11 Wacht tot de signaallamp uit is, haal de korf uit de machine en droog eventueel na. Bij veel vaatwassers gebeurt dit automatisch. Bestek gaat meer glanzen als het met een theedoek wordt nagedroogd.
12 Vul na een aantal wasbeurten het vaatwasmiddel bij. Kijk in de gebruiksaanwijzing wanneer vaatwasmiddel bijgevoegd moet worden.
13 Na afloop zet je de aan/uit-knop op uit. Het lampje gaat automatisch uit.
14 Verwijder de standpijp. Het water loopt uit de tank.
  15 Reinig de tank en verwijder alle voedselrestanten.  
16 Verwijder de filter en maak deze goed schoon.  
17 Wrijf de machine aan de buitenkant op.  

Opmerking: Let erop dat vuile en schone spullen elkaar niet raken. Werk bij het schone deel met schone handen en let op de hygiƫne.