Steriliseren van instrumenten

<<

Techniek:

  steriliseren van instrumenten

Toepassing:

  steriliseren van de flessen en spenen voor de baby

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Steriliseren van instrumenten

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

ruime pan

azijn

borstel met flexibele borstelkop

gestreken theedoek

flessen

spenen

1 Haal de flessen en spenen uit elkaar en maak ze schoon met een sopje van afwasmiddel. Gebruik hiervoor de borstel met de flexibele borstelkop. Vergeet niet de ribbels van de fles goed schoon te maken. Bij contact met warm water kan vuil zicht zich extra vast op de flessen en spenen hechten. In de ribbels van de fles zie je dit gemakkelijk over het hoofd.
2 Spoel de flessen en spenen af met lauw water. Zo verwijder je achtergebleven zeepresten.
3 Leg een doekje op de bodem van de pan en daarop de flessen en spenen, zonder dat deze elkaar raken. Voorkom beschadiging van flessen en spenen tijdens het koken, en zorg dat het water er aan alle kanten goed bij kan.
4 Vul de pan met water waaraan een scheut azijn is toegevoegd, zodat de flessen en spenen ruim onder water staan. Voorkom kalkaanslag.
5 Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Laat het water 10 minuten doorkoken. Na 10 minuten koken zijn de flessen en spenen steriel.
6 Giet het water af en laat de flessen en spenen afkoelen. Als je de flessen en spenen aanraakt, worden ze weer verontreinigd.
7 Trek steriele handschoenen aan, zet de flessen en spenen omgekeerd op een schone gestreken theedoek. Zo kunnen de flessen en spenen uitlekken.
8 Bewaar de flessen en spenen in de koelkast. Daar is de minste kans op vervuiling.
9 Maak de gebruikte materialen schoon en ruim ze op. Zo staan ze weer klaar voor een volgend gebruik.