Sanitaironderhoud

<<

Techniek:

  schoonmaken met behulp van professionele schoonmaakmaterialen volgens de traditionele schoonmaakmethode

Toepassing:

  schoonmaken van een sanitaire ruimte, bijvoorbeeld een toilet

Kernwoorden: schoonmaakplan

Observatieformulier : Sanitaironderhoud

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

materiaalwagen sanitaironderhoud met:

blauwe en rode emmer

blauwe en rode werkdoek

witte handpad

sanitairreinigingsmiddel

toiletborstel

stoffer en blik

handschoenen

afvalzak

navulartikelen

rolemmercombinatie met mop en vloerreinigingsmiddel

1 Maak de materiaalwagen sanitaironderhoud gereed. Vul beide emmers voor driekwart met lauw water en voeg het reinigingsmiddel aan beide emmers toe. Lees altijd eerst het etiket en gebruik de juiste dosering.
2 Leg alle materialen op de kar.
3 Controleer de ruimte die je gaat schoonmaken. Vul navulartikelen die op zijn aan. Navulartikelen zijn onder meer toiletpapier, zeep, papieren handdoeken. Toiletpapier moet met de flap naar voren hangen.
4 Trek de handschoenen aan.
5 Leeg de afvalemmers en laat de emmers buiten het toilet staan. Plaats zonodig een nieuwe afvalzak in de afvalemmer.
6 Spoel het toilet door en giet wat sop in de toiletpot. Verdeel het sop met de toiletborstel in de toiletpot en laat de borstel er in staan. Neem sop uit de rode emmer. Het reinigingsmiddel kan alvast inwerken, ook in de borstelharen. In plaats van sop in de toiletpot gieten, wordt ook gekozen voor sprayen.
7 Bevochtig de spiegel met enkele waterdruppels en wrijf de spiegel schoon. Gebruik water uit de kraan en een papieren doekje.
8 Reinig met de vochtige witte handpad de hendel van de zeep-automaat, het planchet boven de wastafel (zie illustratie), de kraan en de boven- en binnenzijde van de wastafel. Gebruik de schuurzijde van de handpad, zodat zeep- en kalkresten losgemaakt worden.
9 Maak met de blauwe werkdoek de volgende onderdelen schoon: zeep-automaat, planchet, handdoek-automaat, onderzijde wastafel, sifon (onder de wastafel, zie illustratie), boven- en binnenzijde wastafel, vingerafdrukken rondom deurknop en deurkozijn, lichtschakelaar, bovenzijde toiletpapierhouder en bovenzijde waterreservoir. Vouw de vochtig gemaakte werkdoek in vieren en gebruik telkens een schone kant van de werkdoek. De doek mag niet te vochtig zijn. Met de blauwe werkdoek worden kalk- en zeepresten verwijderd.
10 Borstel de toiletpot schoon: eerst onder de rand, dan de binnenkant.
11 Spoel door en spoel tegelijkertijd de borstel schoon. Het schone water reinigt de toiletborstel.
12 Reinig het toilet met de rode doek in deze volgorde: de handgreep en de bovenkant van de borstelhouder, de tegelwand achter de toiletpot, boven- en onderkant toiletbril en de buitenkant en bovenzijde van de toiletpot. Spoel de rode doek in de rode emmer, vouw de doek in vieren en gebruik telkens een schone kant van de doek.
13 Mop de voer. Gebruik een vloerreinigingsmiddel.
14 Plaats de afvalemmers terug.