Planten verzorgen

<<

Techniek:

  het verzorgen van planten

Toepassing:

  het verzorgen van planten bij de zorgvrager thuis of in een instelling

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Planten verzorgen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

gieter

water

schaartje

plantensproeier

1 Bekijk de plant die je gaat verzorgen goed.  Soms zie je in een oogopslag welke verzorging een plant nodig heeft. Hangen de blaadjes slap of zijn ze dor, dan verkeert de plant zichtbaar in een slechte conditie.
2 Druk met je wijsvinger op de aarde om te voelen of deze vochtig is. Voelt de aarde zompig aan dan is de plant te nat. Laat water uit de pot lopen door de pot op een zijde te houden waarbij je de plant zo vasthoudt dat hij niet uit de pot kan schuiven.
3 Voelt de aarde droog giet dan wat water over de aarde. Geef niet te veel water, dan verzuipt de plant.
4 Verwijder eventueel dorre blaadjes of uitgebloeide bloemen van de plant. Dorre blaadjes of bloemen vragen nodeloos energie van de plant.
5 Knip de dorre blaadjes of bloemen die niet vanzelf loslaten af met en schaartje. Voorkom dat je de plant beschadigt door met het dorre blad ook levend blad of stengel in te scheuren.
6 Bekijk of de plant stoffig is.
7 Neem de stoffige plant mee naar de keuken of doucheruimte en sproei hem voorzichtig af met de plantenspuit. Veroorzaak geen natte plekken in het interieur van de zorgvrager of instelling.
8 Zet de plant weer terug.
9 Maak de gebruikte materialen schoon en droog en ruim alle gebruikte materialen op. Voorkom dat natte materialen worden opgeborgen en zorg voor het behoud van de gebruikte materialen.