Omhoog helpen in de stoel

<<

Techniek:

  tillen en verplaatsen

Toepassing:

  hulp bieden bij het rechtop zitten in stoel of rolstoel via de Rautek-methode

Kernwoorden: professionele zorg

Observatieformulier : Omhoog helpen in de stoel

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?1 Vertel de zorgvrager wat je gaat doen.
2 Zet de voeten van de zorgvrager loodrecht op de grond vlak voor de poten van de stoel. Voor extra stevigheid, de voeten kunnen bij het onderuitzakken namelijk naar voren gegleden zijn.
3 Ga dan achter de stoel staan waar de zorgvrager in zit. Bij een zorgvrager die in een lage rolstoel zit (dus zonder hoofdsteun), kun je deze methode ook toepassen. Deze methode noem je de Rautek-methode.
4 Schuif je handen onder de oksels van de zorgvrager door en breng zijn linker- of rechteronderarm in horizontale positie. Let op dat je niet een eventueel gekwetste arm vastpakt, de andere arm van de zorgvrager kan gewoon blijven liggen waar deze zich bevond.
5 Pak deze onderarm met beide handen vast en trek de zorgvrager omhoog, zodat deze goed rechtop zit. Je duimen liggen naast je vingers op de onderarm. Denk ook aan je eigen lichaamshouding bij het tillen: zet je voeten iets uit elkaar, houd je rug gestrekt en zak iets door de knieën.
6 Vraag de zorgvrager of hij zo goed zit en controleer dit zelf ook. Het is mogelijk dat de zorgvrager scheef zit, of dat de voeten nog niet goed op hun plaats staan.
7 Herhaal de handeling eventueel als de persoon nog niet naar wens zit.