Koelkast schoonmaken

<<

Techniek:

  het schoonmaken van de koelkast

Toepassing:

  het schoonmaken van de koelkast bij de zorgvrager thuis of in een instelling

Kernwoorden: schoonmaakplan

Observatieformulier : Koelkast schoonmaken

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

twee emmers

soda

twee werkdoekjes

schoonmaakmiddel

droogdoek

1 Zit er een vriesvak in de koelkast dat niet automatisch ontdooit, ontdooi dit dan eerst. Haal het vriesvak leeg en zet de thermostaatknop op nul. Als de bevroren delen loslaten kun je het vriesvak schoonmaken, eventueel met bijgeleverd afsteekmateriaal. De meeste koelvriesvakjes hebben een automatisch ontdooisysteem.
2 Schakel de koelast uit. Dit kan door de stekker eruit te halen, of de koelkast op 0 te zetten.
3 Maak de koelkast leeg. Leg producten uit het vriesvak dicht bij elkaar, bijvoorbeeld in een boodschappenkratje. Kies een koele plek om te voorkomen dat vriesproducten onmiddellijk ontdooien.
4 Controleer of er producten in de koelkast liggen die over de vervaldatum zijn, of zelfs bedorven zijn. Vooral kwetsbare mensen kunnen hier ziek van worden.
5 Overleg met de zorgvrager of collega's wat eventueel weggegooid kan worden. Gooi niet op eigen houtje producten weg. Ze zijn per slot van rekening van de zorgvrager, instelling of collega's.
6 Haal roosters en groentelade en andere losse hulpmiddelen zoals eierrek, botervloot, uit de koelkast. Hoe minder er in de koelkast staat hoe prettiger deze schoon te maken is.
7 Maak een sopje van warm water en voeg soda toe. 2 eetlepels soda op 5 liter water is een goede verhouding. Vul een emmer met schoon warm water. Soda desinfecteert en is een reukloos reinigingsmiddel.
8 Doop het werkdoekje in het sodawater en wring het uit. Met een klamvochtig doekje krijg je een betere greep op aangekoekt vuil.
9 Neem de koelkastwanden af met het werkdoekje. Spoel het regelmatig uit. Werk van boven naar beneden. Door van boven naar beneden te werken blijven de schoongemaakte delen schoon.
10 Droog de wanden na met de droogdoek. Vocht is een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
11 Maak vervolgens de koelkastdeur op dezelfde manier schoon. Let op randen en scharnieren. Randen en scharnieren zijn ideale plaatsen waar micro-organismen tot ontwikkeling kunnen komen.
12 Was roosters, groentelade en andere losse hulpmiddelen af met warm sodawater en droog ze goed af.
13 Controleer of er een afvoerpijpje in de koelkast zit waar condens door afgevoerd wordt en maak het schoon. Gebruik hiervoor eventueel een smal spits voorwerp (cocktailprikker). Het afvoerpijpje zit er om condens af te voeren. Als het verstopt raakt, komt dit de werking van de koelkast niet ten goede.
14 Doe een scheutje schoonmaakmiddel bij het warme water en maak met dit sop de buitenkant van de koelkast schoon. Droog deze daarna af. Zo maak je optimaal gebruik van het water.
15 Plaats de roosters, groentelade en andere losse hulpmiddelen weer terug.
16 Ruim de koelkast en het vriesvak in. Informeer bij de zorgvrager naar de wensen.
17 Zet de koelkast / vriezer weer aan.
18 Maak de gebruikte materialen schoon en droog en berg ze vervolgens op.