Interieuronderhoud

<<

Techniek:

  schoonmaken met behulp van professionele schoonmaakmaterialen

Toepassing:

  schoonmaken van een interieur, bijvoorbeeld een kantoorruimte

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Interieuronderhoud

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

materiaalwagen interieuronderhoud

emmers: blauw, rood, geel, groen

werkdoeken: blauw, rood, geel, groen

witte handpad

stoffer en blik

afvalzak

interieurreinigingsmiddel

stofzuiger of een stofwisser, mop en rolemmercombinatie

1 Controleer de ruimte die je gaat schoonmaken. Informeer naar het kleurgebruik. Dit verschilt per instelling. Kijk of je bijzondere materialen nodig hebt.
2 Maak de materiaalwagen interieuronderhoud gereed: leg alle materialen op de wagen, vul beide emmers voor driekwart deel met lauw water en voeg aan beide emmers het reinigingsmiddel toe. Lauw water is beter voor je handen. Lees altijd eerst het etiket en gebruik de juiste dosering.
3 Leeg de prullenbakken. Verzamel alle vuil in de afvalzak.
4 Maak de asbakken leeg en schoon met de witte handpad en de rode in vieren gevouwen doek. Spoel de doek in de rode emmer uit. Verzamel de as eerst op het blik, zodat er geen brand kan ontstaan. De rode doek gebruik je alleen bij erg vuile werkzaamheden.
5 Maak het interieur schoon: begin bij de buitenkant (deuren, randen, richels, kasten). Denk aan de juiste volgorde: van buiten naar binnen en van hoog naar laag. Gebruik telkens een schone kant van de werkdoek.
6 Spoel de werkdoek in de juiste emmer, wring hem uit en vouw hem in vieren.
7 Maak daarna de rest van het interieur schoon: de telefoon, bureaus, stoelen en andere meubels. Let op dat je bij het schoonmaken van de telefoon niet per ongeluk iemand belt. Schuif stoelen altijd aan. Blijf van spullen op bureaus af. Computers niet schoonmaken.
8 Maak de vloer stofvrij en schoon met stofzuiger of stofwisser en mop.
9 Controleer je werk en ruim het materiaal op. Spoel de werkdoeken schoon, maak de emmers droog en ruim alle spullen op. De werkkast moet er netjes uitzien, dit werkt handiger en het is beter voor het behoud van het materiaal.