Incontinentiemateriaal verschonen

<<

Techniek:

  het verschonen van incontinentiemateriaal

Toepassing:

  het verschonen van incontinentiemateriaal van een zorgvrager in een woonzorgcentrum

Kernwoorden: zelfredzaamheid , professionele zorg

Observatieformulier : Incontinentiemateriaal verschonen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

afdoend incontinentiemateriaal (er zijn incontinentiematerialen voor diverse vormen van incontinentie, aangepast op gewicht en omvang van de zorgvrager)

wc-papier

zeep

twee kommen warm water

washandje

handdoek

celstofmatje

1 Informeer naar de mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager. Probeer de zorgvrager zoveel mogelijk bij je activiteiten te betrekken: het houdt hem actief en dat geeft een prettig gevoel.
2 Bepaal in hoeverre de zorgvrager hulp nodig heeft bij het gebruik van het incontinentiemateriaal en zeg wat je gaat doen. De zorgvrager kan zich voorbereiden op de handelingen en weet wanneer hij op jou kan terugvallen.
3 Bepaal in overeenstemming met de mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager, welke houding deze het beste aan kan nemen tijdens de toepassing. Als de zorgvrager wil liggen leg dan een celstofmatje hoog onder zijn billen. Sommige zorgvragers vinden het gemakkelijk om te liggen, anderen kunnen beter blijven staan. Het celstofmatje leg je neer ter bescherming van het onderliggende materiaal.
4 Zorg ervoor dat jullie tijdens deze handeling niet gestoord kunnen worden. Sluit de deur, schuif eventueel bedgordijnen dicht. Zo bescherm je de privacy van de zorgvrager.
5 Zorg dat de benodigdheden klaarstaan en help de zorgvrager desgewenst bij het ontkleden van het onderlichaam. Stimuleren om handelingen zelf te verrichten vergroot de zelfredzaamheid van de zorgvrager.
6 Verwijder het incontinentiemateriaal door eerst de bevestigingspunten los te maken.
7 Ligt de zorgvrager, vraag hem dan zijn billen even op te wippen of maak deze vrij door de benen voorzichtig in de richting van het gezicht te bewegen. Verwijder de bescherming in één beweging. Zo krijg je de ruimte om de bescherming te verwijderen waarbij het lichaam minimaal wordt vervuild.
8 Staat de zorgvrager, vraag hem zijn benen te spreiden en verwijder de bescherming. De bescherming glijdt onder invloed van de zwaartekracht in je handen.
9 Vouw de bescherming dicht en leg hem apart om weg te gooien. Dichtgevouwen is hygiënischer.
10 Help de zorgvrager desgewenst bij het wassen van de billen, bilnaad, anus en geslachtsdelen met het washandje en het warme water. Dep de gewassen delen goed droog. Incontinentie hoeft niet te betekenen dat de zorgvrager zijn lichaam niet zelf kan verzorgen. Als de huid niet goed droog wordt gemaakt kan er irritatie ontstaan, met name in  huidplooien.
11 Controleer of de huid die in aanraking met de bescherming komt, nadere verzorging nodig heeft. Huid kan geïrriteerd raken door contact met het incontinentiemateriaal, zeker als dat niet tijdig verschoond wordt.
12 Neem de nieuwe bescherming en controleer of het het juiste materiaal is. Er zijn diverse soorten en maten.
13 Breng het materiaal aan volgens de gebruiksaanwijzing en zorg dat de bescherming goed aansluit, maar niet knelt door een vinger speelruimte bij de randen te houden. Te strakke bescherming knelt de bloedsomloop af. Te los aangebracht materiaal biedt te weinig bescherming.
14 Help de zorgvrager desgewenst met het aantrekken van de onderkleding.
15 Gooi het gebruikte incontinentiemateriaal weg in een daartoe bestemde afvalbak. In verband met de hygiëne.
16 Was je handen en zie erop toe dat ook de zorgvrager zijn handen wast. In verband met de hygiëne.