Helpen met het aantrekken van elastische kousen

<<

Techniek:

  Assisteren bij het aantrekken van elastische kousen

Toepassing:

  Assisteren bij het aantrekken van elastische kousen bij de zorgvrager thuis

Kernwoorden: professionele zorg

Observatieformulier : Helpen met het aantrekken van elastische kousen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

steunkousen van het juiste formaat, of op maat gemaakte steunkousen

talkpoeder

ruim plastic zakje

1 trek rubberen handschoenen aan. Rubberen handschoenen geven meer grip op de kous waardoor je meer kracht kunt uitoefenen, zonder dat je de kous kapot trekt.
2 Informeer naar de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. Probeer de zorgvrager bij je activiteiten te betrekken: het houdt hem actief en dat geeft een prettig gevoel.
3 Ga tegenover de cliënt zitten. Vraag de cliënt het been in het midden van je schoot te leggen, zodat je symmetrisch en dicht bij je lichaam kunt werken. Zorg voor voldoende werkruimte. De cliënt mag ook op het bed liggen, als zitten niet gaat.
4 Controleer of er bij de zorgvrager sprake is van immobiliteit, oedeem rond de enkels en/of uitgezette aders. Dit kan het ontstaan van trombose bevorderen.
5 Was je handen. In verband met de hygiëne.
6 Draai de steunkousen binnenstebuiten tot aan het teengedeelte. Maak geen voetje van de kous.
7 rol de rest van de kous omhoog waarbij deze vanzelf weer buitenste binnen komt te zitten. Doe het rustig waarbij je steeds tussentijds ervoor zorgt dat de kous rimpelloos aansluit op het gedeelte van het been dat bedekt is Rimpels veroorzaken irritatie van de huid en remmen de bloedstroom. Het is heel lastig om rimpels uit het enkelgedeelte te krijgen als de kous al bijna aan is.
8 vraag altijd of de client de elastische kous zelf omhoog kan trekken. Zorg dat de kous goed over het been verdeeld is. Doe dit door met je vlakke handen over de kous te wrijven. Sla nooit het boord van de kous om, ook niet als deze te hoog is opgetrokken.
9 herhaal deze handelingen voor het andere been
10 vraag aan de zorgvrager hoe de kousen zitten: knellen ze? Ontstaat er tinteling in de tenen? Is er sprake van een irritatie omdat er toch een rimpel in de kous zit? Voorkom dat er circulatieproblemen optreden als gevolg van de steunkousen.
11 was je handen In verband met de hygiëne.
12 controleer na een uur weer hoe de kousen zitten Als de zorgvrager nog moet wennen aan de kousen kan hij niet direct onder woorden brengen hoe ze aanvoelen.
13 verwijder de kousen tweemaal daags door ze binnenstebuiten af te rollen. Laat de benen 30 minuten vrij en breng ze daarna weer aan Voorkomt drukplekken en irritatie van de huid. Na verloop van tijd hoeven de kousen alleen 's nachts uit.
14 rapporteer in het zorgplan dat de zorgvrager elastische kousen draagt en waarom Het is belangrijk om te noteren hoe laat de kousen zijn aangetrokken in verband met het controleren van de circulatie.
15 vraag aan de zorgvrager of de handeling goed is verlopen en of hij op- of aanmerkingen heeft De zorgvrager vindt het fijn als er rekening met hem wordt gehouden. De volgende keer kun je rekening houden met zijn op- of aanmerkingen.