Flesvoeding bereiden en geven

<<

Techniek:

  het bereiden van flesvoeding en het geven van flesvoeding aan de baby

Toepassing:

  flesvoeding maken en geven aan de baby bij de zorgvrager thuis

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Flesvoeding bereiden en geven

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

fles met dop

gesteriliseerde speen

babyvoeding

spuugdoekje

1 Was je handen. Ga hygiënisch te werk.
2 Controleer met een beetje water of het vocht druppelsgewijs uit het gaatje in de speen komt. Als het gaatje in de speen te klein is, is drinken voor de baby heel vermoeiend. Als het gaatje te groot is, dan krijgt de baby de voeding te snel binnen en kan hij zich verslikken.
3 Lees de gebruiksaanwijzing van de babyvoeding door. Maak de juiste hoeveelheid op de juiste manier klaar.
4 Vul de fles met de juiste hoeveelheid kraanwater of bronwater. Laat de kraan eerst even stromen. Gebruik altijd koud water. Je gebruikt bronwater als het kraanwater door loden leidingen stroomt (wat in heel oude huizen soms het geval is). Dit is niet gezond voor de baby.
5 Verwarm het water in de magnetron (of met de waterkoker) tot de juiste temperatuur.
6 Voeg de benodigde hoeveelheid afgestreken maatschepjes voeding toe. Gebruik altijd het maatschepje dat bij het pak of blik hoort. Je weet dan zeker dat je de juiste verhouding aanhoudt.
7 Draai de dop op de fles en schud de fles. Zorg dat het water en de voeding zich tot een eenheid mengen.
8 Vervang de dop door de speen. Voorkom dat je met je handen de speen aanraakt. De speen blijft dan vrij van bacteriën.
9 Controleer de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols. Let op dat de voeding niet te koud of te warm is.
10 Laat degene die de fles gaat geven een ontspannen houding aannemen. Door de arm waar de baby in ligt ergens op te steunen, kan degene die de fles geeft deze houding lang volhouden.
11 Leg het spuugdoekje onder de kin van de baby. Zo kan degene die de fles geeft voedsel dat de baby teruggeeft direct opvangen.
12 Zorg dat de met voeding gevulde speen in het mondje van de baby op het tongetje wordt geplaatst. Zo voorkom je dat de baby alleen lucht hapt.
13 Geef de baby de tijd om het flesje rustig leeg te drinken. Door het tempo van de baby te volgen, bestaat er de minste kans dat de baby zich verslikt.
14 Als de fles leeg is, legt degene die de fles geeft het spuugdoekje over een schouder, houdt de baby tegen dezelfde schouder en laat hem zo nodig boeren. Als de baby nog voeding teruggeeft. komt die op het spuugdoekje terecht.
15 Maak de fles en speen na elke voeding schoon met een flessenborstel. Spoel goed na. Je voorkomt zo dat er etens- of zeepresten in de fles achterblijven.
16 Bewaar de lege fles met speen in de koelkast. Dit is hygiënischer.
17 Kook eenmaal per 24 uur de fles met speen uit. Alle aanwezige ziektekiemen worden op deze manier gedood.