Enkelverband

<<

Techniek:

verbinden

Toepassing:

kneuzing of verstuiking (verzwikking) van de enkel

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Enkelverband

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

rol synthetische watten van10 of 15 cm breedte

cambric zwachtel van 8 cm breedte of elastisch zwachtel van 10 cm breedte

twee verbandklemmen of kleefpleister1 Laat het slachtoffer zitten met het gewonde been omhoog en ga voor het slachtoffer zitten Leg het gewonde been op een krukje.
2 Trek de schoen en kous/sok voorzichtig uit
3 Laat het slachtoffer de voet zo buigen, dat voet en been een hoek van 90 graden vormen (voor zover dit ondanks de pijn mogelijk is).
4 Wikkel de synthetische watten gelijkmatig om de voeten, enkel en om een deel van het onderbeen. Zorg dat de tenen zichtbaar blijven. Let er ook op dat de hiel in de watten is opgenomen.
5 Kies bij voorkeur een elastisch zwachtel. Hierdoor is er minder kans dat de bloedvatten afknellen.
6 Pak de zwachtel zo vast, dat je in de rol kunt kijken. De zwachtel rolt dan minder ver af als je deze uit je handen zou laten vallen.
7 Leg de eerste slag van de zwachtel om de voorvoet, direct achter de tenen. Zorg ervoor dat de tenen zichtbaar blijven. Laat de watten 1 cm uitsteken.
8 Leg één of twee slagen om de voet. Ga vervolgens met twee of drie slagen geleidelijk richting de enkel, terwijl je de vorige slag steeds voor twee derde bedekt. Iedere voorgaande slag moet voor tweederde bedekt worden.
9 Leg vervolgens een slag midden over de hiel.
10 Leg afwisselend enkele slagen onder en boven de hiel. Totdat deze helemaal met verband is bedekt.
11 Leg eventueel nog enkele slagen om het onderbeen om de zwachtelrol op te maken. Laat ook hier de watten uitsteken.
12 Zet het verband vast met de twee verbandklemmen of met een stukje kleefpleister. Verbandklemmen of kleefpleister moeten ruim naast het gewricht zitten.