Drukverband aanleggen

<<

Techniek:

  het aanleggen van een drukverband

Toepassing:

  het aanleggen van een drukverband bij een enkelverstuiking van de zorgvrager

Kernwoorden: professionele zorg

Observatieformulier : Drukverband aanleggen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

elastische zwachtels

synthetische watten

verbandklemmen of tape

1 Informeer je over de mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager. Probeer de zorgvrager bij je activiteiten te betrekken: het houdt hem actief en dat geeft een prettig gevoel.
2 Zeg wat je gaat doen en waarom en bepaal waarmee de zorgvrager je zou kunnen helpen. Zorg dat de zorgvrager zich kan voorbereiden op de handeling en weet wat er daarbij van hem verwacht wordt.
3 Zorg dat je niet gestoord wordt tijdens de handeling door deur en of eventueel bedgordijnen te sluiten. De zorgvrager heeft recht op privacy.
4 Neem de zwachtel en de synthetische watten bij de hand en vraag de zorgvrager de voet in 90 graden ten opzichte van het onderbeen te plaatsen. Zo zwachtel je de voet in de meest natuurlijke stand.
5 Breng de watten aan op de plek van de verstuiking of kneuzing. Leg de eerste slag rondom de voorvoer, direct achter de teken. Zorg ervoor dat de tenen zichtbaar blijven. Leg bij een drukverband de zwachtel onder licht aantrekken aan, zodat je zonder afknellen voldoende druk uitoefent. Zorg ervoor dat je de kneuzing ruim bedekt omdat anders de bloedcirculatie door het drukverband stagneert. De watten mogen uit het verband steken als je klaar bent.
6 Ga vervolgens met twee of drie slagen geleidelijk richting de enkel, terwijl je de vorige slag steeds voor twee derde bedekt.
7 Leg één slag midden over de hiel.
8 Leg vervolgens een slag onder en een slag boven de hiel. Doe dat nog een keer. Let erop dat de hiel geheel in het verband is opgenomen.
9 Eindig met enkele slagen rondom het onderbeen.
10 Zet het einde van de zwachtel zo nodig vast met een stukje kleefpleister of een verbandklemmetje. Zo bied je optimale zorgverlening en continuïteit van zorg.