Dekverband

<<

Techniek:

  verbinden

Toepassing:

  uitwendige, minder ernstige, wonden

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Dekverband

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

steriel gaas

witte watten

hydrofiel zwachtel

kleefpleister

1 Laat het slachtoffer zitten en ga voor hem staan. Je kunt het slachtoffer nu gemakkelijk opvangen als hij dreigt te vallen.
2 Beoordeel de grootte van de wond en kies de juiste maat steriel gaas. Het gaas moet de wond ruim bedekken.
3 Scheur de verpakking aan één zijde open. Zo blijft het gaas steriel.
4 Verwijder één helft van de verpakking en houd het gaas vlak boven de wond. Zorg ervoor dat je de wond niet aanraakt met je vingers of met de rest van de verpakking.
5 Druk met één vinger het gaas opzij van de wond tegen de huid en verwijder de rest van de verpakking. Het gaas komt daarbij volledig over de wond. Vouw het gaas niet open. Zorg ervoor dat het steriele gaas zo min mogelijk wordt aangeraakt, zeker niet aan de zijde waarmee het op de wond komt.
6 Leg een laagje witte watten op het gaas.
7 Neem een (bij voorkeur elastisch) hydrofiel zwachtel. De breedte moet geschikt zijn voor het lichaamsdeel: hoe dikker het lichaamsdeel, hoe breder de zwachtel.
8 Pak de zwachtel zo vast dat je in de rol kunt kijken.
9 Leg met de eerste slag van de zwachtel het gaas en de watten vast.
10 Wikkel de hydrofiele zwachtel verder om de verwonding heen. Meestal rol je de zwachtel in de richting van de romp, van de dunne kant naar de dikke kant van het lichaamsdeel, waarbij elke slag de voorgaande voor tweederde bedekt. Het steriele gaas en de witte watten worden door de zwachtel bedekt. Leg het verband goed aangesloten, maar niet te strak aan.
11 Zet het einde van de zwachtel met een stukje kleefpleister vast of knip het verband overlangs in en maak een knoopje met de uiteinden. Het stukje kleefpleister of de knoop moeten ruim naast de wond zitten.