Assisteren met de ondersteek

<<

Techniek:

  het assisteren met de ondersteek

Toepassing:

  het assisteren met de ondersteek bij een zorgvrager in een ziekenhuis

Kernwoorden:  professionele zorg , zelfredzaamheid

Observatieformulier : Assisteren met de ondersteek

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

po/ondersteek

onderlegger

handdoeken

wc-papier

eventueel warm water, washandjes, zeep en verzorgingsproducten

boek, tijdschrift, muziekbel

1 Informeer naar de mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager en kies een geschikte po. Er zijn verschillende po-vormen.
2 Sluit de deur, gordijnen of bedgordijnen. In verband met de privacy.
3 Help de zorgvrager desgewenst met het ontkleden van het onderlichaam. Stimuleer de zelfredzaamheid van de zorgvrager zoveel mogelijk.
4 Laat de zorgvrager een (half) zittende houding aannemen. Breng eventueel het bed in (half) zittende positie of ondersteun de rug met kussens. Dat vergemakkelijkt de uitscheiding en voorkomt nodelose inspanning.
5 Laat de zorgvrager zijn knieën intrekken of help daarbij. Zo wordt het gewicht over de hielen verdeeld en kan de zorgvrager gemakkelijker blijven zitten.
6 Vraag de zorgvrager zijn heupen omhoog te tillen. Zo komt de ruimte onder het zitvlak vrij.
7 Plaats een onderlegger op het bed en schuif de po goed onder het zitvlak. Plaats de po zo stabiel mogelijk om morsen te voorkomen. Mocht dat toch gebeuren dan vangen de handdoek en het zeiltje dat op.
8 Flankeer de zorgvrager desgewenst met kussens of zet de zijsteunen van het bed omhoog. In verband met de veiligheid. De zorgvrager zit immers niet stabiel. Met kussens of zijsteunen kan hij niet uit bed vallen.
9 Indien de zorgvrager hulpmiddelen gebruikt ter ontspanning, zorg dan dat deze aanwezig zijn. Sommige mensen hebben hun eigen methodes ontwikkeld om te ontspannen tijdens de uitscheiding.
10 Laat de zorgvrager zo mogelijk alleen. De zorgvrager vindt het meestal prettig om alleen te zijn bij de uitscheiding.
11 Spreek met de zorgvrager af dat hij je een signaal geeft als hij de uitscheiding heeft beëindigd of hij je tussentijds nodig heeft. Een belletje bijvoorbeeld. Het is voor de zorgvrager een veilig idee dat je er bent als hij je nodig heeft.
12 Als de zorgvrager zover is, verwijder je de po voorzichtig en zet hem met deksel even onder het bed. Zo kun je hem niet omstoten.
13 Help de zorgvrager desgewenst met het schoonvegen van de anus en bilspleet en het droogdeppen van de geslachtsdelen en verzorg deze zo nodig. Stimuleer de zelfredzaamheid van de zorgvrager en laat hem zoveel mogelijk zelf doen.
14 Verwijder de onderlegger en de handdoek. Heb je nu niet meer nodig.
15 Leeg de po, ruim hem op en ruim ook de andere materialen op of doe ze in de was. Werk hygiënisch.
16 Was je handen met zeep en zie erop toe dat de zorgvrager dat ook doet of assisteer hem daarbij. Werk hygiënisch.
17 Rapporteer eventuele bijzonderheden in het zorgdossier. Het is belangrijk dat bijzonderheden over de uitscheiding kunnen worden nageslagen.
18 Open eventueel de deur of de bedgordijnen.