Afwassen

<<

Techniek:

  afwassen met de hand

Toepassing:

  afwassen met de hand bij een zorgvrager die geen afwasmachine heeft

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Afwassen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

afwasmiddel

afwasborstel

werkdoek

teiltje

theedoek

1 Verwijder etensresten van de borden of uit de af te wassen pannen. Voorkom dat je na een paar borden het afwaswater alweer moet vernieuwen omdat het te vuil is.
2 Open de warmwaterkraan en laat het warme water in de wasbak met stop, of in de teil lopen. Sommige aanrechten zijn ingericht met een speciale afwasbak. Een stop in het afvoergat voorkomt dat het water wegloopt.
3 Voeg een theelepel afwasmiddel toe. Vooral niet te veel; je kunt later meer toevoegen. Te veel afwasmiddel ontvet te sterk waardoor de afwas een glad laagje krijgt en snel uit je handen glipt en stuk gaat.
4 Was eerst het glaswerk af. De juiste volgorde is:
  • 1. Glaswerk
  • 2. Porselein
  • 3. Bestek
  • 4. pannen e.d.
5 Leg het vuile bestek in de teil, zodat dat al kan weken. Op en aan bestek zitten soms hardnekkige etensresten. Door het bestek te weken komen deze etensresten los.
6 Plaats kopjes en kommetjes in de teil en maak ze schoon met borstel of de vlakke kant van de borstel. Met de borstel kun je aangekoekt eten zoals ingedroogde suiker gemakkelijk losvegen.
7 Open de warme kraan een beetje en spoel de schone kopjes en kommetjes even af. Voorkom dat de smaak van afwasmiddel aan de kopjes en kommetjes blijft zitten.
8 Leg ze vervolgens aan een kant in het droogrek. Houd er rekening mee dat je aan het begin van de afwas bent; er moet nog veel meer bij. Vul het droogrek met beleid, anders is het snel vol.
9 Plaats vervolgens de ontbijtborden in de teil, maak ze schoon met een borstel en spoel ze af. Herhaal dit vervolgens met dinerborden en vuile pannen. De volgorde van de afwas is van minst vuil naar meest vuil. Zo blijft je afwaswater het langst schoon.
10 Als het water vies is geworden laat je tussentijds het oude sop wegstromen en maak je nieuw sop. Een vieze afwas krijg je niet goed schoon met vies water. Nieuw sop is snel gemaakt.
11 Dan is het geweekte bestek aan de beurt. Let extra goed op de randjes tussen de vorken. Schoon bestek is belangrijk. Vorken hebben kieren waar etensresten zich in vastzetten.
12 Indien je veel glazen hebt, laat je nogmaals het vuile water wegspoelen en maak je nieuw sop voor de glazen. Anders doe je deze apart als laatste. Vetvlekken blijven gemakkelijk achter op glas en dat zie je onmiddellijk. Nieuw sop maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger.
13 Spoel de glazen zo warm mogelijk af en droog ze snel. Warm glaswerk is gemakkelijk en helder te drogen.
14 Laat het water weglopen. Veeg de teil of het aanrecht schoon. Het droogrek droog je af en de droogdoek hang je uit om te drogen. Berg droogrek, teil en borstel op. Als de afwas schoon is, laat je ook het aanrecht schoon achter. Dat geeft een opgeruimd gevoel en is beter voor het behoud van het materiaal.