Obesitas

 

Obesitas (overgewicht) komt veel voor in de Westerse wereld en is bijna altijd een welvaartsverschijnsel. Bij een BMI ( body mass index) of QI (queteletindex) van meer dan 30 is sprake van obesitas. De energiebalans is zoek: mensen krijgen met eten meer binnen dan ze verbruiken.

Obesitas ontstaat als je gedurende een langdurige periode te veel (grote maaltijden), te vaak (tussendoortjes, snoepjes, snacks) en te ongezond (vet, koolhydraten) eet en drinkt (frisdrank, alcohol) en je te weinig beweegt (zittend leven). Vaak speelt een familiaire component een rol, maar die is veelal terug te voeren op een ongezond eetpatroon die gedurende meerdere generaties binnen een familie gewoonte zijn.

Hoe verder je afzit van het streefgewicht, hoe lastiger het is om kilo’s kwijt te raken. Alleen bij een sterke motivatie om af te willen vallen, een verstandig eetpatroon/dieet gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging en een goed doorzettingsvermogen lukt het om blijvend een andere levensstijl aan te leren. Je wordt beloond met een blijvende gewichtsvermindering en minder gezondheidsrisico’s.

 

relevante url:

Wat is overgewicht?

 

(Boek: 7.1, 18.3.2)