Uitstrijkje en humaan papillomavirus

 

In Nederland worden alle vrouwen tussen de dertig en de zestig jaar elke vijf jaar opgeroepen om bij hun huisarts een uitstrijkje te laten maken. Op deze manier kan een baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) in een vroeg stadium opgespoord en behandeld worden. De behandeling is in dit stadium veel effectiever dan wanneer het gebeurt in een later stadium als de vrouw klachten krijgt.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een groep virussen met de naam humaan papillomavirus (HPV). Er zijn zo’n 100 soorten van dit virus, maar het HPV 16 en het HPV 18 veroorzaken 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Veel vrouwen worden na seksueel verkeer met het virus besmet. In de meeste gevallen wordt dat virus door het eigen lichaam binnen anderhalf jaar opgeruimd. Als dat niet het geval is kan na ongeveer vijftien jaar kanker ontstaan.

Als vrouwen – voordat zij besmet worden, dus voordat zij seksueel actief zijn − gevaccineerd worden is de kans op een besmetting aanzienlijk kleiner, maar niet nul.

Meisjes in Nederland worden op hun twaalfde uitgenodigd voor deze vaccinatie. Ook al ben je gevaccineerd dan blijft het vijfjaarlijks maken van een uitstrijkje tussen je dertigste en zestigste levensjaar zinvol.

 

relevante url:  

Wat is HPV?  

 

(Boek: 15.2.4; 6.9.3)