Brandwonden

 

De mate van beschadiging van de huid door brandwonden wordt in drie categorieën ingedeeld:

1. Een eerstegraads verbranding is het minst ernstig. De huid ziet rood en is pijnlijk. De huid zelf is niet aangetast. De verschijnselen verdwijnen binnen 24 uur.

2. Bij een tweedegraads verbranding ontstaat een pijnlijke blaar; er hoopt zich dan vocht op tussen de dermis en de epidermis. De epidermis en delen van de dermis zijn beschadigd, en er ontstaat een wond met korstvorming. De huid geneest, afhankelijk van de afmeting en de diepte van de verbranding, binnen enkele dagen tot weken.

3. Een derdegraads verbranding is het ernstigst. Hierbij wordt de hele huid definitief beschadigd. Op die plek is geen huidgevoel meer. De aangedane plek is wit of zwart en de patiënt voelt op die plek geen pijn. De huid zal daar nooit uit zich zelf genezen; bij iets grotere oppervlakken moet de plastisch chirurg al huidtransplantaties uitvoeren. Aangezien de huid bij de mens ook fungeert als een goede beschermer tegen ziekteverwekkers, is het gevaar van infecties bij deze ernstige verbranding levensgroot.

 

(Boek: 10.2; 13.4)